Webdesign trends
 Noah      27 januari 2016

Webdesign trends

Het is inmiddels januari en we hebben even gewacht met het posten van dit artikel over de trends binnen het webdesign. Alle kenners hebben een mening en die wilden graag allemaal even horen. De trends die het meest voorbij kwamen in de wandelgangen zetten we op een rij.

Gewaagde kleuren in je webdesign

Eigenlijk is het al een tijd aan de gang maar het blijkt toch steeds meer een webdesign trend te worden. Knoppen met felle kleuren die je aandacht proberen te trekken. Eigenlijk een heel directe manier om je bezoeker te benaderen en daarom krachtig.

Herkenbaarheid

Het is mens eigen om tijdens het maken van beslissingen te graven in je referentiekader zodat je onbewust een bevestiging krijgt dat je een goede beslissing neemt.

Webdesigners spelen hier op in door bijvoorbeeld veel knoppen te gebruiken die lijken op de knoppen van bijvoorbeeld Google. Het kan de bezoekers van jouw webwinkel bijvoorbeeld net dat extra zetje geven om op die “koop knop” te drukken. De koop knop lijkt namelijk precies op die knop van Google. Niet dat je bezoeker daar bewust aan denkt, maar het geeft onbewust een herkenbaar en vertrouwd gevoel.

Natuurlijk stockfoto’s

Het is algemeen bekend dat een afbeelding veel sneller informatie geeft dan een stuk tekst. En daarom is het logisch dat bijna overal waar je ook komt ter wereld afbeeldingen worden gebruikt om je gevoel of mening te beïnvloeden.

De trend voor 2016 is dat men steeds meer “natuurlijke” foto’s gaan gebruiken in het webdesign. De bekende stockfoto’s kent iedereen tegenwoordig wel en vaak zien ze er té gemaakt uit. Mooie kans voor fotografen om hun talenten aan de man te brengen want de vraag naar natuurlijk uitziende foto’s zal toe gaan nemen. Death to Stock Photo is een mooi voorbeeld van dit soort foto’s.

Flat of material?

Er is veel discussie rond dit punt maar de meerderheid neigt toch naar material. Vandaar dat we material opschrijven als webdesign trend voor 2016.

De meeste websites hebben plat design. Er zit geen diepte in. Door het implementeren van material design krijgen websites dus weer meer diepte. Er mogen dus weer schaduw’s gebruikt worden. Bekijk meer over material design op de pagina van Google.

Micro interacties

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert wordt vaak wel gezegd. Nou, eigenlijk is dat ook wel zo. Met micro interactie wordt er eigenlijk een kleine interactie gevormd na het uitvoeren van een actie op je website. Een mooi voorbeeld hiervan is Twitter, waar je bijvoorbeeld bedankt wordt voor het opslaan van je gegevens. Of Facebook die aangeeft dat er nieuwe meldingen zijn voor je en hoe je deze kunt lezen. 

Video’s

Video’s zijn altijd al een sterke schakel op je website geweest. Het geeft je bezoeker vertrouwen en mede daardoor blijft een bezoeker veel langer op je website. De video trend zal zich in 2016 gewoon voortzetten.

Animaties

Door de geweldige opkomst de laatste jaren van web applicaties zullen we ook veel meer kleine animaties voorbij zien komen die de gebruikers interface zullen verbeteren tot ongekende prestaties en mogelijkheden. De animaties zullen geen springende poppetjes zijn of knipperende pijltjes maar het worden informatieve animaties met een achterliggende gedachte.

Card Design

Deze vorm van webdesign is eigenlijk ontzettend groot geworden door de toenemende populariteit van Pinterest en de enorme groei van het gebruik van tablets en smartphones. De card design is namelijk ideaal voor het gebruik op deze apparaten.

De card design is heel simpel gezegd een pagina met allemaal kleine miniatuurtjes van video’s, foto’s of knoppen die op een zeer overzichtelijke manier laten zien wat je website allemaal te bieden heeft. Een mooi voorbeeld hiervan is je eigen page van Google

Onze conclusie

De meeste trends omtrent webdesign waren al bekend echter zal met deze trends de focus meer gelegd worden op het meer dynamisch zijn en de persoonlijke digitale ervaring van de bezoeker op je website. Meer gebruiksgemak en rijker aan kleuren. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem een kijkje op onze demo pagina!