Hoe schrijf je goede SEO teksten
 Noah      18 januari 2016

Hoe schrijf je goede SEO teksten

Om goede SEO teksten te schrijven heb je een goede copywriter nodig. Iemand die gespecialiseerd is in het schrijven van unieke en pakkende teksten die een bepaald doel hebben. Denk hierbij aan reclame, werving of iets anders wat tot een bepaalde actie leidt. Maar goed, ben je zelf goed in het schrijven van teksten dan kun je het natuurlijk zelf proberen en op die manier kosten besparen. Wij voorzien jou van een aantal tips om het zelf te kunnen want je tekst moet natuurlijk wel effectief zijn.

Een goede tekst bestaan uit een aantal factoren. Het is belangrijk om een doel te hebben alvorens je begint met schrijven. Als je wilt dat een bezoeker na het lezen van je tekst een product afneemt dan zul je je daarop moeten focussen. Verplaats jezelf in de bezoekers van je website want je schrijft de teksten immers voor hen.

Keywords
Op welke keywords oftewel zoekwoorden in het Nederlands, wil je gevonden worden? Het is belangrijk om hier goed over na te denken of om een keyword tool te gebruiken waarmee je kunt zien welke zoekwoorden het beste scoren. Let er bijvoorbeeld op dat je zoektermen gebruikt die uit meerdere woorden bestaan en niet een zoekterm die uit één woord bestaat. Op die manier krijg je bezoekers die veel meer waarde hebben omdat zij specifiek op jouw zoekterm hebben gezocht.

Voorbeelden zoekwoorden:
Spijkerbroek - Alles over spijkerbroeken
Spijkerbroek kopen - Webwinkels met spijkerbroeken
hoge dames spijkerbroek Levi’s kopen - Kassa! Bezoeker gelijk op de juiste pagina.

Meer dan 70% van de mensen zoekt op long tail keywords zoals dat heet. Zoektermen die erg specifiek zijn omdat men zo snel mogelijk bij de juiste informatie wil zijn. Door je hierop te focussen houd je je bezoeker tevreden, kom je makkelijker op een hoge positie te staan en de kans is veel groter dat ze op jouw website klikken en iets afnemen omdat jouw tekst informatie geeft die gericht is op hun zoekterm.

Let op!
Gooi je tekst niet vol met zoekwoorden. Dit zal door Google gezien worden als spam en hiervoor zul je eerder gestraft worden, en dat betekent dat je juist lager in de zoekresultaten komt te staan. Ons advies is om zoekwoorden een keer aan het begin te plaatsen, ergens in het midden en ergens aan het einde van je tekst.

De tekst
Nu je je doel en zoekwoorden hebt bepaald, is het tijd om aan je tekst te beginnen. Denk eraan, je probeert iets te verkopen maar maak er geen goedkoop verhaal van. Je bezoekers zijn op zoek naar informatie over een product of dienst en die informatie ga jij geven met een commerciële tint. Wij adviseren om geen termen zoals “het beste, de grootste of de goedkoopste” te gebruiken maar vertel vooral waarom jou product zo goed is, welke voordelen het heeft, welke problemen het oplost en waarom het verstandig is om het bij jouw af te nemen. Zorg ervoor dat je tekst uit ongeveer 500 woorden bestaat. Meer mag natuurlijk ook (graag zelfs) want Google hecht enorme waarde aan lange teksten maar het is wel belangrijk dat zo’n lange tekst dan ook relevant is aan het product.

Denk niet teveel aan de zoekmachine en zorg er vooral voor dat je een tekst schrijft die eruit springt met veel informatie. Google ziet dan tijdens het crawlen vanzelf wel dat jouw tekst echt over het desbetreffende product gaat en dat jouw doel is om de bezoeker zo goed mogelijk te informeren. En wie kan er nou meer met liefde over een product vertellen dan degene die het aanbiedt?

Afbeelding
Als je je tekst klaar hebt, moet je ervoor zorgen dat je een passende afbeelding bij de tekst hebt. Belangrijk is dat je de afbeelding een titel geeft die over jouw tekst gaat en gebruik een goed “alt tekst”. Deze tekst is een korte omschrijven over de afbeelding. Dit verschijnt dan in de broncode van je pagina en Google zal dit positief waarderen tijdens het crawlen van je pagina.

Link structuur
Een goede website met goede teksten heeft ook een goede link structuur nodig. Ook wel “anchor” teksten genoemd. Heb je in je tekst een zoekwoord staan die gerelateerd is aan een andere tekst op je website? Zorg er dan voor dat dit zoekwoord ook daadwerkelijk gelinkt wordt aan die pagina. Gooi je website niet vol met interne links maar zorg ervoor dat de teksten die je linkt, super relevant zijn. Net zoals de inkomende backlinks van andere websites maar daarover meer op een andere pagina.

Een goede basis
Met de bovenstaande informatie heb je een goede basis om te beginnen met teksten schrijven. Het hoeft niet heel erg ingewikkeld te zijn als je er maar voor zorgt dat je goed voorbereid bent alvorens je begint met schrijven. Vraag jezelf af wat je doel is en hoe je dit doel kunt bereiken door zoveel mogelijk relevantie informatie te verschaffen. Dan komt het vanzelf goed. En is het allemaal toch te ingewikkeld of neemt het te veel tijd in beslag? Ga dan op zoek naar een goede tekstschrijver die het voordelig voor je wil doen.